петък, 29 септември 2017 г.

Кобете(татарско ястие)


  За тестото:

  • 1/2 мая за хляб
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2-3 с.л. маргарин
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. оцет
  • 1/2 к.л. сода за хляб
  • брашно-колкото поеме
  За плънката:

  • 1 ч.ч. ориз
  • сварено пилешко месо
  • доматен сок
  • подправки
Начин на приготвяне:

  1. Омесва се тестото и се оставя да втаса близо час.През това време се приготвя плънката.
  2. 1 ч.ч. ориз се слага в добре загрято олио,докато набъбне.
  3. Добавя се доматен сок,количество-колкото желаете(аз добавям 1 ч.ч.).
  4. Добавят се 4 ч.ч. от бульона на свареното месо и подправките.
  5. Оставя се да ври докато ориза си поеме цялата вода.
  6. Оставя се на страни да изстине. 
  7. От готовото тесто се приготвят 3 малки и 2 големи топки.Едната голяма за долния слой в тавата,другата голяма за последния слой(като за капак).
  8. Разточва се първата голяма топка(за капак,която ще служи),намазва се с олио,навива се на руло,после на охлюв и се оставя на страни.
  9. Разточва се следващата голяма топка(за долния слой на тавата) така,че да излиза (ориентировъчно) 2 см. извън тавата.Настила се в тавата.
  10. Разточват се една по една малките топки,нареждат се в тавата върху долния слой,като след всяко разточено тесто се маже с олио.
  11. Добавя се приготвената плънка.
  12. Позатварят се краищата с тестото,което е извън тавата от долния слой.
  13. Разточва се последната топка(не много),която ще служи за капак и се слага върху плънката.
  14. Маже се с 3-4 с.л. кисело мляко.
  15. Пече се в добре загрята фурна до готовност.
  16. Още горещо се пръска с малко вода,да остане меко.
 Ако нямате време да омесите тесто,може да използвате и готово,пак добре се получава!Изглежда сложно,но е много вкусно. :))






Няма коментари:

Публикуване на коментар